3D Çizim için hangi filament daha iyidir? Hangi Filamenti Kullanmalıyım?
24 October 2019 /

 

3D Çizim için hangi filament daha iyidir? Hangi Filamenti Kullanmalıyım?

 

Kaliteli ve düzgün bir 3D baskı için filament seçimi en önemli basamaklardan biridir. Peki, nasıl seçmeliyim? ABS ve PLA Filamentler 3D kalemlerde en çok kullanılan filamentlerdir. Farklı filament türleri ile çalışan 3D kalemler var olsa da çoğunluğu ABS ve PLA filament kullanımına göre dizayn edilmiştir.

·       PLA ve ABS maliyet açısından hemen hemen aynıdır.

·       PLA ve ABS filamentlerin her ikisi de termoplastiktir. Termoplastik olması her iki filament türünde de ısıtıldıklarında şekil verebilir ve soğuduğunda şeklin kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz, tekrar ısıtıldıklarında yeniden şekil verilebilir.

·       ABS (Acylonitrile Butadiene Styrene), yağ bazlı bir plastiktir. Güçlü ve sağlam bir plastiktir. Lego, aksiyon figürleri, araba parçaları gibi birçok alanda kullanımı vardır. Dayanıklılığı nedeniyle mekanik kullanıma daha uygundur. Yüksek bir erime ısısına sahiptir. ABS kullanımı sırasında ortaya hoş olmayan bir koku çıkar, bu nedenle kapalı ve dar yerlerde kullanımı zordur. Genelde profesyonellerin tercihidir. Biyolojik olarak parçalanmaz, ancak geri dönüştürülebilir bir plastiktir. ABS plastiği eğer 3D kalem yerine 3D yazıcıda kullanmak isterseniz baskı yatağının doğru derecede ısıtılması önemlidir. 3D yazıcı ile baskı yapılan ortamın çok soğuk ya da çok sıcak olması da baskı kalitesini etkiler. ABS 210-250 derece arasında erir.  

·       PLA (Poli Laktik Asit), organik bir malzemedir, şeker kamışı ya da mısır nişastası gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilir. Biyolojik olarak parçalanabilir bir plastiktir. Plastik bardaklar, tabaklar ve tıbbi implantlar gibi materyallerin yapımında kullanılabilir. Gıda ile temas eden maddelerin yapımında kullanılabilir. PLA ile daha parlak ve pürüzsüz yüzey elde edilir bu nedenle estetiğin önemli olduğu 3D baskılarda kullanıma uygundur. Düşük baskı sıcaklığı olması kullanımını kolaylaştırır ve ince ayrıntıları olan materyallerde kullanıma uygundur. ABS’ye oranla dayanımı düşüktür ve sıcak ortamlarda bozunma yaşayabilir. Genellikle hobi amaçlı kullanım için tercih edilir. PLA plastiği eğer 3D kalem yerine 3D yazıcıda kullanmak isterseniz baskı yatağının ısıtılmasına gerek olmadan kullanabilirsiniz ancak yine de 60 dereceye ısıtılması tavsiye edilir. PLA 180-230 derece arasında erir.

Anahtar Kelimeler: PLA Filament, ABS Filament, 3D Kalem, 3D Baskı, Filament nasıl seçilir?