3D kalem hakkında genel bilgiler
17 February 2020 /

Merhabalar, bu yazımızda sizlere 3D kalem ile ilgili genel bilgiler vereceğiz. Bu bilgiler ışığında 3D kalem ile ilgili merak ettiğiniz sorulara umarım cevap bulabilirsiniz.

3D yazıcı kalem nedir?

3D yazıcılar birçok alanda kullanılmakta ve son yıllarda ismini duyurmaya başlamıştır. Muhtemelen sizler de 3D yazıcıları duydunuz ancak 3D kalemleri biliyor musunuz?

3D kalem bir dolma kalem ile hemen hemen aynı görünüme sahiptir. Tıpkı normal yazı yazar gibi elinizde tutabilir ve çizim yapmaya başlayabilirsiniz. 3D yazıcılar ile benzer bir prensibe sahip 3D kalemler, 3D yazıcıdan farklı olarak bilgisayara bağımlı olmadan öncesinde herhangi bir taslak oluşturmadan tamamen eliniz ile kontrol ederek 3boyutlu çizim yapmanıza olanak verir. 3D kalemler ile dilediğiniz her yerde çizim yapmanız mümkündür.

3D kalem içeriğinde kullanılan filament ile x,y,z eksenlerinde katmanlar oluşturarak 3 boyutlu çizim yapabilirisiniz. 3D yazıcı kalem ucundan ısıtılmış ya da ılık plastik ekstrüze eden bir kalemdir, ılık plastik kalemin ucundan çıktığında soğuyup katılaşır ve bu sayede istenilen 3 boyutlu çizim yapılabilir. 3D yazıcı kalem ile düz bir yüzeyi boyayarak, 2 boyutlu şekilleri birleştirerek 3 boyutlu yapabilir, katmanlar halinde çizerek 3 boyutlu hale getirebilir ya da yatay zeminde dikey çizgiler çizebilirsiniz.

Herhangi bir yazılıma ihtiyacınız olmadan tamamen hayal gücünüz ile çizim yapabilirsiniz.  Kullanımı oldukça kolay olan 3D yazıcı kalem ile hayalinizdeki tasarımları gerçeğe dönüştürebilirsiniz. 3D Kalem ile profesyonel çizimler için elinizin kaleme alışması ve çok kısa bir süre kalem ile alıştırma yapmanız yeterlidir. 7 yaş ve üzeri herkes rahatlıkla 3d kalemi kullanabilir. Kalem tutma yetinizin olması yeterli olacaktır. Küçük yaş gruplarında el göz koordinasyonu motor becerisi, 3 boyutlu düşünme, problem çözme, prototipleme, soyut kavramları somutlaştırma, hayal gücünü geliştirme gibi birçok faydasını sayabiliriz. 3D Kalem ile hayat ettiğiniz her şeyi tasarlayıp üretebilirsiniz. İsterseniz 3d kalemle aldığınız çıktılara arduino ve benzeri mikroişlemciler yardımıyla hareket ve teknolojik işlev kazandırabilirsiniz. Böylece hem tasarımı hem kodlaması tamamiyle size ait olan bir ürün çıkartabilirsiniz.Okulda proje ödevlerinizde, stem eğitiminde, robotik yarışmalarda veya evinizde hobi amaçlı olarak çok geniş bir alanlarda kullanabilirsiniz.Kısacası 3D kalem  3 boyutlu düşünme, tasarlama ve yeni ürün üretme konularında gelişmesini ve aynı zamanda keyifli vakit geçirmenizi sağlayacaktır. Daha detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki linke tıklayarak videomuzu izleyebilirsiniz.

https://youtu.be/cERLTKLHQhI