3D Kalem Kullanım Teknikleri - 2
30 September 2019 /

 3D KALEM KULLANIM TEKNİKLERİ -2

 

Bir önceki yazımızın devamı olan kalem kullanım tekniklerini aşağıda bulabilirsiniz.

1.     Havaya çizim

Havada çizim yapmak keyiflidir, ancak ölçeklendirmede sıkıntı yaşayabilirisiniz. Havada çizim yapamaya başlamadan önce çizmek istediğiniz şeklin ölçülerini zihninizde netleştirmeniz önemlidir.

Havaya çizim yapmak istediğinizde öncelikli olarak temelinin sağlam belirlenmiş olduğundan ve çalışma yüzeyine sabitlendiğinden emin olun. Elinizin hızı ile kalem hızını ayarlamanız gereklidir. Çok hızlı bir şekilde havaya çizim yapmanız ince bir çizgi oluşmasına neden olacak ve çizimin sabit durmamasına neden olacaktır. Çok yavaş hareket etmeniz durumunda plastik yığılması yapacaktır bu da çizgide eğilme ve bükülmelere neden olabilir. Havaya çizim yaptığınızda kalemi plastikten ayırmadan önce plastiğin tamamen soğuduğundan emin olun.

Havaya çizim yaparken hızlı soğuma sağlamak için fan kullanabilirsiniz.

Havaya çizim yaparken diğer elinizde tuttuğunuz bir alet (bir kalem, çubuk gibi nesne) ile çizime destek olabilirsiniz.

2.     Ana hatlara öncelik verin

Tasarımınızın öncelikli ana hatlarını çizin ve detayları sona bırakın. Bu hem hızlı hem de daha düzgün şekiller elde etmenizi sağlayacaktır.

3.     Büyük şekilleri parçalara ayırın, çizin ve sonrasında birleştirin.

3D kalem yapıştırıcı gibi kullanılabilir.

4.     Isıtma yöntemi

Yuvarlak şekiller ya da eğimli şekiller elde etmek için kalıbınız yoksa, düz bir şerit çizin, şeriti bir çakmak ya da mum ya da saç kurutma makinesi yardımı ile ısıtın ve elinizle dilediğiniz eğimi verin.

5.     3D kalem ile yüzey şekilleri verme

Çiziminizi tamamladıktan sonra kalem ile şekil üzerinde dairesel hareketler yaptığınızda çizgili bir yüzey yerine daha pürüzlü bir yüzey elde edersiniz, bazı modellerde bu hoş bir görünüm verebilir.

Çiziminizi tamamladıktan sonra kalem ile minik nokta vuruşları yaparsanız noktalı bir yüzey elde edersiniz. Örneğin, bir saksıda toprak görünümü vermek için bu tekniği kullanabilirsiniz.

Çizimi tamamladıktan sonra yüzeyi zımparalayarak düz bir zemin elde edebilirsiniz.

6.     Dolgulu çizimler

Dolgulu bir materyal üretmek istiyorsanız ama saatlerce içini doldurmak ve fazla filament harcamak istemiyorsanız. Ana hattı oluşturduktan sonra aralıklı çizgiler çizerek katmanlar oluşturabilir böylece materyalin tamamının içini doldurmadan şeklinizi tamamlayabilirsiniz.

7.     Kendi taslağınızı üretin.

Öncelikli olarak çizmek istediğiniz materyali 2 boyutlu olarak bir kağıda çizin, 3D kalem ile çizimin ana hatlarından geçin. Şekli ölçeklendirin ve bir kağıt ve bant yardımı ile şablon oluşturarak 3 boyutlu hale getirin.

8.     3D kalem bakımı ve temizliği

Her kullanım sonrası kalem içindeki filamenti çıkardığınızdan emin olun.

Kalemin ucunda kalan plastiği, henüz kalem sıcakken bir fırça yardımı ile temizleyebilirsiniz. Ya da parmak koruyucu ile ucunu temizleyebilirsiniz.

Kaleme filamenti yerleştirmeden önce her iki ucunun da düz olduğundan emin olun.

Kaleme filament yerleştirir ya da çıkarırken itme ve çekme yapmayın.