3D kalem alırken nelere dikkat edilmelidir?
31 October 2019 /

3D kalem alırken nelere dikkat edilmelidir?

Zihninizdeki şekillerin 3 boyutlu hallerinin gözlerinizin önünde şekillendiğini görmenin ve yeni bir ürün tasarlamanın sevincini hiçbir şey yenemez. Yaratıcılığınızı ortaya çıkarmak istiyorsanız kendinize bir 3D kalem alıp, 3 boyutlu baskılar yapabilirsiniz. Ancak, 3D kalem seçimi kafa karıştırıcı olabiliyor, marka çeşitliliği fazla ve ürünlerin bir kısmı pahalı olabiliyor.

Kalem seçimi yaparken, kalemin baskı seçenekleri (PLA/ABS/PCL ya da diğer filament türleri), baskı kalitesi, hız ayarı, aktif kullanım süresi,  paketlenmesi, ekran, ağırlık, kalemin ergonomisi gibi özellikler baz alınarak karar verilir.

Kalemin baskı seçenekleri kalemin yüksek sıcaklık kalemi (PLA/ABS) ya da düşük sıcaklık kalemi (PCL) olmasına göre değişir. Bazı kalemler PLA/ABS/PCL dışında farklı filament türlerini de desteklemektedir. Kalem seçimi yapmadan önce ne tip modeller çıkarmak istediğinizi düşünerek baskı seçeneğini belirlemeniz önemlidir. Hobi amaçlı ya da çocuğunuz için 3D kalem düşünüyorsanız PLA/ABS filament çalıştıran kalemleri tercih etmeniz yeterli olacaktır. PLA kokusuzdur, organik maddeden üretilmiştir bu nedenle sağlığa zararlı madde içermez. ABS daha sert ve dayanıklı materyaller üretmek içindir, basım sırasında hoş olmayan koku yayar. Düşük sıcaklık kalemlerinde PCL filament kullanılır.

Kalemin baskı kalitesi, çizim sırasında hava kabarcığı yapmaması, ısınma süresi, kullanım süresi önemlidir. Bazı kalemlerde çabuk ısınma problemi olabilmektedir, alacağınız üründe maksimum çalışma süresi ve ne kadar dinlendirilmesi gerektiğini bilmenizde fayda var.

3D kalemin hız ayarı yine seçim için önemli bir kriterdir. Oluşturmayı planladığınız materyalin boyutu ve detaylarına göre farklı hızlarda çizim yapmak isteyebilirsiniz. Seçtiğiniz kalemin hız seçeneği olduğunu kontrol etmenizde fayda var.

3D kalemin paketlemesi, kalem ile beraber verilen ürünler (kalem tutucu, USB kablo ile çalışma özelliği, çalışma kitapçığı, parmak koruyucu, filament vb gibi) kalemin tercih edilme sebepleri arasındadır.

Kalem üzerinde bulunan OLED ekran, kalem sıcaklığını, hız seviyesini ve seçilen materyal tipini takip etmek için faydalıdır.

Kalemin çok ağır ya da çok hafif olması, fazla kalın ya da ince olması çalışma stilinizi etkileyecektir. Almayı planladığınız kalemin boyut ağırlık açısından değerlendirmesini yapmayı atlamayın.

Ürünün ergonomik ve sizin kullanımınıza uygun olmasına özen gösterin.

Kalemin dış materyalinin kaliteli olması hem kalemin ısınma sorununu önleyecektir hem de kalemi elinize aldığınızda ucuz ya da kalitesiz hissiyatı vermeyecektir.

Ürünün güvenilir bir üreticiden alınması olası teknik sıkıntılarda sizlerin güvende olmasını sağlayacaktır.