STEM VE 3D KALEM
30 September 2019 /

STEM ve 3D Kalem



STEM denildiğinde çoğunlukla akıllara kodlama ve robotlar geliyor. Genel bir yanılgı ile stem ile robotik kodlama eşdeğer tutuluyor. Aslında stem çok daha geniş bir kavram ve stem için kullanılabilecek sayısız araç ve materyal bulunuyor. Bugünkü yazımızda stem atölyelerinde bir araç olarak kullanılan 3D kalemler üzerinde duracağız.

STEM yani bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiğin bir arada kullanılarak öğrencilerin tasarlama, buluş yapma ve üretme konularında teşvik edilmesini hedeflemektedir. 3D kalem bu hedefe ulaşmak için kullanılabilecek araçlardan biridir. 3D kalem kullanımı kolay ve herhangi bir bilgisayar ya da program desteği olmadan kullanılan bir araçtır. Öğrenci 3D kalem ile hayalindeki tasarımı rahatlıkla 3D baskı haline getirebilir ve amaçladığı ürünün ya da proje çıktısının prototipini bekleme süresi olmadan tamamen kendi kontrolünde tasarlayabilir. Ürettiği prototipi ilerleyen zamanlarda üzerinde çalışarak geliştirebilir, eklemeler ve değişiklikler yapabilir. 3D kalem ile yapılan bir prototipe üretiminden çok daha sonraki vakitlerde dahi ekleme ve çıkarma yapılabilir ve bu sayede geliştirilebilir bir prototip üretilmiş olur.

3D kalemin küçük yaş gruplarından (5 yaş üzeri) itibaren kullanımının olması üretme konusunda çok daha erken yaş gruplarını stem alanında teşvik etmektedir. 3D kalem herhangi bir iki boyutlu resmi, çizimi, tasarımı rahatlıkla 3 boyutlu hale getirebilir ve bunu yaparken öğrencinin tek sınırı kendi hayal gücüdür. STEM atölyesinde öğrenci aklındaki proje konusu üzerine yeterli süre çalışıp bir çözüm üretme aşamasına geldiğinde ve bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiği bir arada kullanarak yapacağı tasarımın çıktısını 3D kalem ile fiziksel hale getirebilir. Bir anahtarlık düşünün, çoğu insan için anahtarlık belli bir şekil ve kalıba sahiptir, oysa çocukların hayal güçlerinde anahtarlığın bin bir şekli bulunur ve 3D kalem ile öğrenci hayalindeki anahtar tasarımını fiziksel bir görünüm haline getirebilir. 3D çizim yaparken, öğrenci 3 boyut algısı, perspektif algısı edinirken aynı zamanda ölçeklendirmeyi, matematik ve mühendisliğin temellerini öğrenir, el göz koordinasyonunu ve el becerilerini geliştir. Bütün bunları yaparken keyifli ve eğlenceli vakit geçirir.

3D kalemin kullanım kolaylığı ile öğrencinin el yeteneği olup olmamasından bağımsız olarak hayalini gerçeğe dönüştürme olanağı verir. 3D kalemlerin stem atölyelerine girişi ile öğrenciye güzel bir araç sağlanır ve öğrenciye üretme heyecanını ve ben de yapabilirim öz güvenini kazandırır.

 

Müfredat Örnekleri ve STEM Projeleri

1: DNA Tasarımı

Bu proje ile öğrenci hem DNA ile ilgili detayları 3D kalem ile somutlaştırarak konuyu pekiştirir hem de farklı teknikler kullanarak DNA modelini 3 boyutlu tasarlarken kalıp kullanır, ölçeklendirme yapar.

Stem kapsamı: fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik

2: Basit Makine Tasarımı

Stem kapsamı: fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik

 

3: Ökaryotik Hücre Modeli

Bu proje ile öğrenci hem ökaryotik hücre ile ilgili detayları 3D kalem ile somutlaştırarak konuyu pekiştirir hem de farklı teknikler kullanarak ökaryotik hücre modelini 3 boyutlu tasarlarken kalıp kullanır, ölçeklendirme yapar.

Stem kapsamı: fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik

4:İsaret Tabelaları

Hayat bilgisi, biyoloji ve kimya derslerinde kullanılan önemli ikaz/işaret tabelalarını öğrencilerden 3D kalem ile tasarlamaları istenir. Bu tasarım sırasında öğrenci denge, boyutlandırma, fen bilimleri ve sanatı bir arada kullanır.

Stem kapsamı: fen bilimleri, teknoloji, mühendislik, matematik, sanat

5:Geometrik şekillerin tasarlanması

Öğrencilerden farklı geometrik şekiller 3D kalem ile tasarlamaları istenir. Tasarlanan geometrik şekillerin genel özellikleri üzerinden geçilir, şekillerin birbirleri ile olan benzerlikleri, farkları sınıf ortamında tartışılır. Bu etkinlik kapsamında öğrenci soyut geometrik şekilleri 3D kalem ile somutlaştırır.

Stem kapsamı: teknoloji, mühendislik, matematik, sanat

6: Atom Modeli

Öğrencilerden belirlenen atom modelleri arasından birini seçmeleri ve 3D kalem ile bu atom modelini tasarlamaları istenir. Bu proje ile öğrenci hem atom ile ilgili detayları 3D kalem ile somutlaştırarak konuyu pekiştirir hem de farklı teknikler kullanarak atom modelini 3 boyutlu tasarlarken kalıp kullanır, ölçeklendirme yapar.

Vb…